Latest news

Izvēlne

Dzelzceļa muzeja piedāvājums Muzeju naktī – jauni eksponāti un ekspozīcija (2014.05.16)

Šogad Muzeju nakts ietvaros Dzelzceļa muzejs Rīgā apmeklētājus pārsteigs ar jauniem, vēl neredzētiem ritekļu eksponātiem un prezentēs filmu par zižļu aparātu, savukārt, Jelgavas filiālē durvis vērs jauna ekspozīcija „No semafora līdz dišpečervadībai”.

Ekspozīcijā Rīgā plkst. 19:30 pirmizrādi piedzīvos filma par zižļu aparātu (rež. G.Graiksts, VFS). Tā ir ierīce, kas muzeja ekspozīcijā vienmēr ir raisījusi lielu interesi un kuras aktīvais darba mūžs dzelzceļā tūlīt, tūlīt beigsies.

Āra ekspozīcijā uzmanības centrā būs 20.gs 70.gadu Baltijas dzelzceļa dienesta salonvagons Nr.6, kas ir jaunākais ritekļu kolekcijas ieguvums. Šis salonvagons ārēji maz atšķiras no parasta pasažieru vagona, tomēr tā aprīkojums un plašais salons ar konferenču zāli liecina par vagona īpašu nozīmi. Šāda tipa salonvagoni jeb paaugstināta komforta dienesta vagoni izgatavoti Vācijas Demokrātiskajā Republikā nelielā skaitā pēc PSRS valdošās elites pasūtījuma. Pēc papildus aprīkojuma uzstādīšanas Maskavas speciālajā rūpnīcā, vagoni tika nodoti PSRS republiku Komunistiskās partijas pirmo sekretāru, Ministru padomes priekšsēdētāju un PSRS Satiksmes ministrijai padoto dzelzceļa pārvalžu vadītāju rīcībā. Līdz 1991. gadam salonvagons kalpojis Baltijas dzelzceļa augstākajai vadībai, nodrošinot komfortablus ceļojumus uz Maskavu un citām PSRS pilsētām. Video: http://youtu.be/CE0HL9QW3P8.

No plkst. 20:00 līdz 23:00 ģimenēm ar bērniem būs iespēja atraktīvā veidā, spēlējot spēles un piedaloties dažādos konkursos, iepazīties ar būtiskākajiem dzelzceļa drošības jautājumiem, pārrunāt, kā rīkoties gaidot vilcienu uz perona, šķērsojot sliedes un dzīvojot līdzās sliežu ceļiem.

Pastāvīgajā ekspozīcijā muzeja speciālisti stāstīs par ierīcēm, kas nodrošina kustību.

Dzelzceļa muzeja Jelgavas ekspozīcijā būs apskatāma jaunā ekspozīcija „No semafora līdz dispečervadībai”, kuras galvenais varonis ir stacijas dežurants. Viņa pārziņā ir gan droša vilcienu kustība, gan stacijas ikdienas dzīve. Ekspozīcijā apskatāmas dažādas ierīces, kas kalpojušas vilcienu kustībai. Iepazīstoties ar ekspozīciju varēs atrast atbildes uz jautājumiem - kā vilcieni nokļūst no vienas stacijas līdz otrai, kāpēc tie nesaskrienas, kā zina pa kurām sliedēm jābrauc, ko nozīmē sarkanā, zaļā un mēness baltā krāsa luksoforos un kāpēc Jelgavā ir Prohorova iela. Ekspozīcijas košākais un ekspresīvākais elements ir mākslinieka Raita Junkera radītais sienas gleznojums.

Papildu informācijai:

Ieva Pētersone

Dzelzceļa muzeja direktore

Tālr. 67232849

E-pasts: ieva.petersone@ldz.lv

www.railwaymuseum.lv