Latest news

Izvēlne

Sākusies LDz drošības kampaņa “Dzelzceļa spoki brīdina!”

VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) šodien, 30. septembrī uzsāk drošības kampaņu “Dzelzceļa spoki brīdina!”, aicinot ikvienu iedzīvotāju būt uzmanīgam un vērīgam dzelzceļa sliežu tuvumā, lai nekļūtu par “dzelzceļa spoku”. Lai pievērstu uzmanību dzelzceļa negadījumu problemātikai, LDz sadarbībā ar Latvijas māksliniekiem ir radījis animācijas īsfilmu seriālu, kura tēli – Nāve un dzelzceļa spoki – parāda, cik dažādi var būt dzelzceļa negadījumu cēloņi un kādas ir sekas, ja cilvēks neievēro drošības noteikumus uz un pie dzelzceļa sliedēm.

Latvijā ik gadu uz dzelzceļa notiek vairāk nekā desmit nelaimes gadījumu un lielākā daļa no tiem beidzas ar sadursmē iesaistītā cilvēka nāvi. Šī gada deviņos mēnešos uz dzelzceļa notikuši 19 negadījumi, kuros gāja bojā 10 cilvēki, bet vēl 9 cilvēki guva dažāda smaguma traumas. Biežākie nelaimes gadījumu cēloņi ir neuzmanība, pārdrošība un steiga.

Lai saistošā un savdabīgā veidā stāstītu par drošību dzelzceļa sliežu tuvumā, LDz un animācijas īsfilmu veidotāji – režisore Indra Sproģe, animators Mārtiņš Veļa, mūzikas un tekstu autors Edgars Šubrovskis, “Scorem Ipsum” radošā komanda – ir radījuši abstraktus nelaimes gadījumos iesaistītu cilvēkus tēlus, kuri pēc sadursmes ar vilcienu ir kļuvuši par dzelzceļa spokiem. Tie katrs ar savu stāstu aicina skatītāju mācīties no viņu pieļautajām kļūdām un nemirt nelaimes gadījumā – neuzmanības, pārgalvības vai nepārdomātas rīcības dēļ. Savukārt tēls “Nāve” biedē, meklējot jaunus varoņus animācijas īsfilmu seriāla nākamajai sezonai.

Šo animācijas īsfilmu radīšanā aktīvi tika iesaistīti arī bērni un jaunieši – pagājušajā gadā LDz organizēja divus zīmējumu konkursus – “Uzzīmē vilcienu” un “Uzzīmē nāvējošos palīgus”, kuros ikviens bērns un jaunietis tika aicināts radoši izpausties, savos zīmējumos attēlojot vilcienus vai lokomotīves, tālruni, austiņas un skrejriteni. Tādējādi bērnu un jauniešu auditorijai tika papildus atgādināts par drošību dzelzceļa tuvumā un atsaucība konkursos bija ievērojama - kopumā tika saņemti 2 569 mākslas darbi no visas Latvijas, un deviņi no šiem zīmējumiem ir iedzīvināti jaunajās animācijas īsfilmās.

LDz drošības kampaņas animācijas īsfilmu seriāls sastāv no 6 īsfilmām, kuras pa vienai tiks demonstrētas visas drošības kampaņas laikā – liekot skatītajam aizdomāties un izvērtēt savu uzvedību un rīcību dzelzceļa tuvumā, lai pasargātu sevi un nenokļūtu seriāla nākamajā sezonā, kurai jaunus dalībniekus jau meklē “Nāve”.

Plašāka informācija par šī gada drošības kampaņu "Dzelzceļa spoki brīdina”  ir atrodama vietnē  www.dzirdiredzidzivo.lv, kur ikviens interesents kampaņas norises laikā ik nedēļu varēs noskatīties jaunu animācijas īsfilmu seriāla sēriju, kā arī piedalīties konkursos un laimēt balvas!

Skaties seriālu "Dzelzceļa spoki"!

 

1.sērija "Nāves čempions"